• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenția APIA pentru un hectar de porumb: plata minimă și maximă

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Subvenția APIA pentru un hectar de porumb este luată în calcul la unele contracte sau înțelegeri pentru arendarea terenurilor agricole. Cei care au pământul dat în lucru, dar și fermierii care au de plătit arenda, sunt interesați la cât ajunge pe an subvenția pentru o suprafață cultivată cu porumb, platăîn funcție de care își pto face niște planuri de afaceri.

  Subvenția APIA a ajuns un barometru pentru valoarea multor contracte de arendă. Se ia în calcul mai ales subvenția pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură o achită pentru cultura de porumb pentru că, în loc să primească cantitatea de cereale, mulți proprietari preferă echivalentul în bani sau euro în raport cu plata APIA pe hectar.

  Agrointeligența – AGROINTEL.RO a calculat cât este subvenția minimă pentru un hectar de porumb, dar și la ce sumă maximă se poate ajunge dacă fermierul accesează măsuri compensatorii și/sau face agricultură în sistem ecologic.

  Subvenții APIA pentru cultura de porumb

  Pentru anul de cerere 2019, cel pentru care s-au stabilit cuantumurile schemelor de plată și se află în curs campania de plăți la APIA, iată ce scheme sunt eligibile pentru o suprafață de teren semănată cu porumb:

  Schema de plată unică pe suprafață (SAPS): 102,6082 euro/ha;
  Plata redistributivă: a) -primul interval: 1-5 ha, inclusiv 5 euro/ha; b) -al doilea interval: peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv 48,7127 euro/ha;
  Plata pentru înverzire: 59,3201 euro/ha;
  Plata pentru tinerii fermieri: 31,2477 euro/ha (se achită pentru primele 60 de hectare).

  Pentru aceste scheme de bază, plățile se fac în lei la un curs de schimb de 4,7496 lei pentru un euro pentru anul de cerere 2019.

  În plus față de aceste scheme, de la bugetul național se achită Ajutorul Național Tranzitoriu, sprijin pentru care cuantumul pe anul 2019 nu a fost anunțat, urmând să fie achitat din bugetul de stat pe anul 2020. În Campania APIA 2018, cuantumul ANT 1 a fost de 14,7 euro per hectar. Această plată este regresivă și de la an la an scade cu cel puțin 5%.

  De subliniat că în afară de SAPS, restul schemelor sunt condiționate fie de suprafața aflată în exploatare, fie de vârsta fermierului sau de practicile agricole la nivel de fermă.

  Subvenția minimă pentru un hectar cu porumb

  Astfel, dacă vorbim despre o subvenție minimă pe care fermierii o pot încasa de la APIA pentru cultura de porumb, aceasta echivalează cu SAPS, adică 102,6082 euro pe hectar, echivalent a 487,3479 lei pe hectar. Dacă luăm în calcul și o plată ANT la nivelul din 2018, adică de circa 14 euro, plata ”de bază” pentru un hectar de porumb este de 553,8423 de lei.

  Ce alte subvenții se mai pot accesa pentru cultura de porumb

  În plus față de scheme de bază, suprafețele cultivate cu porumb mai pot beneficia de plăți compensatorii achitate tot de către APIA în baza unor angajamente multianuale:

  Măsura 10 – Plăţi pentru agromediu şi climă

  Pachetul 5 – adaptarea la efectele schimbărilor climatice – 125 €/ha/an;

  Pachetul 7 – terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis) – 250 €/ha/an;

  Pachetul 9 – terenuri agricole importante ca zone de hrănire pentru acvila tipătoare mică (Aquila pomarina):

  Pachetul 10 – refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune asociate terenurilor agricole – 92 €/ha/an;

  Pachetul 11 – terenuri agricole importante pentru dropie (Otis tarda):

  Măsura 11 – agricultură ecologică din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020

  Submăsura 11.1 – Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică:

  Submăsura 11.2 – Sprijin pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică:

  Măsura 13 – plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020

  Valorile plăţilor compensatorii sunt următoarele:

  Sub-măsura 13.1: Plăţi compensatorii în zona montană – 97 €/ha/an;
  Sub-măsura 13.2: Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative – 62 €/ha/an;
  Submăsura 13.3: Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri specifice – 75 €/ha/an.

  În cazul fermelor cu suprafeţe agricole mai mari de 50 ha (prag de la care începe aplicarea degresivităţii), valoarea plăţii scade pentru acele suprafeţe agricole care depășesc această valoare:

  Pentru sM.13.2 și sM.13.3, în cazul în care în urma aplicării degresivităţii, valoarea plăţii compensatorii/ha ar ajunge la un nivel inferior celui de 25 €/ha, plata compensatorie acordată pe unitatea de suprafaţă va fi în cuantum de 25 €/ha.

  Subvenția maximă pentru un hectar cu porumb

  Cea mai mare subvenție APIA ce se poate încasa pentru un hectar cultivat cu porumb este cea plătită dacă suprafața se află în conversie ecologică și unde la subvenția de bază se adaugă și plata de 293 de euro pe an.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  ȘEFUL APIA ANUNȚ pentru FERMIERII CARE VOR SUBVENȚII! APIA: Fermierii care au făcut împăduriri pot depune cererile de plată! Crescătorii de animale care pot pierde subvențiile APIA pentru pășuni!

  Ultimele știri

  Florin Barbu și-a dat demisia din fruntea ANIF! Va fi înlocuit cu cel care a falimentat sistemul de irigații! Florin Cîțu este premierul desemnat de Președintele Iohannis să formeze noul Guvern! Ministrul Adrian Oros îi liniștește pe români: Producătorii români pot produce mai mult decât este acum cererea de alimente!

  Căutare în articole